Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Anunt public privind interesul APM Tg. Mures de a elabora si a implementa proiectul propunând reabilitarea ecologică a balastierelor din siturile Natura 2000

Detalii

Autor: APM Mureş,
Adăugat: 2014-10-07 15:55:31
Ultima actualizare: 2014-10-08 10:17:59

Taguri

Anunt public

privind interesul APM Tg. Mures de a elabora si a implementa proiectul propunând reabilitarea ecologică a balastierelor din siturile Natura 2000 în cadrul sursei de finantare

RO 02 Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor

 

Una din formele de manifestare ale impactului antropic asupra biodiversitătii  sunt balastierele. Această formă de exploatare de materie primă, utilizată în constructie, este o interventie drastică asupra habitatelor naturale, a căror urme rămân mult timp vizibile.

Pe cursul mijlociu al râului Mures prezenta exploatărilor de balast este marcantă. Locatiile de exploatare epuizate si abandonate prezintă o problemă reală, atât pentru mediu, cât si pentru sectorul economic implicat în exploatarea de balast, fie din considerente fată de mediul înconjurător, fie din considerente socio-economice, legislative si administrative.

Conform  Legii nr. 49/2011 de aprobare a O.U.G.  nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, exploatările de balast trebuiesc reabilitate.   

Prezenta propunere de proiect vine în întâmpinarea impunerilor legale, precum si în sprijinul mediului, prin abordarea problemelor ridicate de exploatarea de balast si a problemelor urmate din necesitatea de reabilitare a acestor locatii puternic afectate antropic.

Dat fiind localizarea acestor amplasamente în apropierea cursurilor de apă, o solutie potentială poate fi reabilitarea zonelor afectate prin crearea de zone umede. O astfel de reabilitare privită din perspectiva schimbărilor pe scală temporală, constituie de fapt o reconstructie ecologică a habitatelor care au existat în albia majoră a cursurilor de apă, premergător regularizărilor de curs.

Propunem un proiect, care prezintă potential nu numai din prisma reabilitări unor locatii grav afectate de factorul uman, dar si din prisma schimbărilor de mediu, care au avut loc în urma schimbărilor socio-administrative de-a lungul a mai multor secole. Aceste schimbări sunt evidente din moment ce consultăm de exemplu hărtile militare vechi  (First Military Survey Maps, 1763-1787), care pot servi ca referintă pentru interventii de reconstructitie ecologică.

Efectul potential al unui astfel de proiect este de o valoare deosebită, atât pentru mediu ca reafere a stării favorabile a speciilor si habitatelor natural , cât si pentru societatea umană. Reconstructia zonelor umede din lunca inundabilă a cursurilor de apă oferă o bază indispensabilă de reproducere pentru fauna acvatică si o bază trofică pentru aviufaună. Societate umană beneficiează de protectitie împotriva inundatiilor, prin poldere naturale, care pot prelua debitele crescute ale râurilor, iar în acelas timp oferă solutie de reabilitare a unor locatii grav afectate de sectorul economic.

Obiectivele concrete ale proiectului sunt:

  • Dezvoltarea unei metode de reabilitare ecologică a balastierelor cu aplicabilitate la nivel national
  • Aplicarea metodei rezultate la nivel local în reabilitarea unor balastiere dezafectate
  • Studiul si monitorizarea dezvoltării ecosistemelor naturale si a procesului de colonizare a zonelor umede artificial create în urma proiectului
  • Monitorizare efectului pe care aceste zone umede vor avea asupra faunei acvatice din perimetrul proiectului

 

În acest scop căutăm parteneri de proiect interesa?i în tema propunerii noastre în cadrul Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009 – 2014, Programul RO02 „Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor”.

Persoană de contact :   

Director executiv -  ing. Dănuţ Stefănescu


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.